Sinds 1953 specialist in vloerkleden

Patronen van Perzische vloerkleden

Zigzag patronen duiden veelal water aan. Verticalen zigzag is een rivier en horizontaal geeft een meer of een vijver aan

X patronen betekenen lang leven en oneindig. Vaak betekent het eeuwig geluk en gezondheid voor de familie.

Horizontale S/ vermaak beschermt tegen boze spirits

V patroon betekent kracht. Het staat voor de pijl van de boog van de Quashkai voor het  jagen.

Een leeuw is een symbool van de koning ofwel iemand met veel wijsheid. Onafhankelijkheid, iemand die autoriteit heeft en sterk is. Veel wevers hebben nooit in hun leven een leeuw gezien en hebben een sterke adoratie voor het dier.

Schapen en geiten zien wij vooral in Gabbeh’s. De dieren worden door de nomaden gezien als bron van inkomen en wanneer zij de dieren in een kleed weven of knopen tonen zij hun dankbaarheid.

Kamelen werden vroeger (tot 1980) vooral gebruikt als transport middel. Om de hele caravan te verplaatsen vwerden kamelen gebruikt. Hoe meer kamelen des te succesvoller de familie was. Wanneer er kamelen worden gebruikt in de kleden dan toont men het respect voor de kamelen.

Vogels worden vaak gecombineerd met de boom des levens ofwel de tree of life. Vogels worden gezien als de boodschappers van God. Een pauw staat symbool voor schoonheid.

Paisley paterns worden vooral gezien in India

Pootafdruk van een wolf wordt nog wel eens verward voor een bloem. Wanneer de pootafdruk in een kleed is geweven hopen de Quashkai de wolven te weren van hun schapen en geiten.

Echte bloemen patronen wordt gezien als de komst van lente. De Quashkai vrouwen kiezen vaak hun eigen bloemen uit om te weven of te knopen op een kleed.

Wanneer er mensen op een kleed staan is dit vaak de grote van hun eigen familie. Zo zie je in het kleed de vruchtbaarheid van de stam.

Home of rugs and fabrics Perzische tapijten rugs
Home of rugs and fabrics Perzische tapijten rugs Gabbeh
Home of rugs and fabrics Perzische tapijten rugs
Home of rugs and fabrics Perzische tapijten rugs gabbed tree of life
Home of rugs and fabrics Perzische tapijten rugs
X